Clay buttons


 

Η ιδέα να φτιάξω χρωματιστά κουμπάκια μου ήρθε, επειδή ήθελα να ανανεώσω μια παλιά ζακέτα που έχω. Την φόρεσα πάρα πολύ στην εγκυμοσύνη, έκτοτε μπήκε στην ντουλάπα και τώρα ήρθε ο καιρός να ξαναφορεθεί. 

Το υλικό που χρησιμοποίησα ως βάση είναι ο πηλός μοντελισμού, που στεγνώνει μόνος του. Ξεκίνησα χρησιμοποιώντας για κουπ πατ το κουτάκι από τη kinder-έκπληξη. Στη συνέχεια έκανα τις τρύπες με ένα ξυλάκι από σουβλάκι (μπορείτε να κάνετε και 4 τρυπούλες). Με ακρυλικά χρώματα τα έβαψα και από την πίσω πλευρά χρησιμοποίησα μόνο ένα ασημί χρώμα, για να καλύψει και κάποιες ατέλειες. Τέλος, αφού στέγνωσαν τα πέρασα με ένα βερνίκι, ώστε να δώσουν μια γυαλάδα, αλλά για να γίνουν πιο συμπαγή.

Εγώ τα χρησιμοποίησα σε ζακέτα, αλλά θα ήταν πολύ όμορφα σε ένα μάλλινο σάλι, για να κουμπώνει ή σε ένα μάλλινο γιακά και σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε σαν διακοσμητικά στοιχεία.

Mountain walking





Μικρή οικογενειακή απόδραση στον Υμηττό! Όσες φορές και να το περπατήσω, πάντα κάτι καινούριο υπάρχει για να ανακαλύψεις... Στη χθεσινή μας βόλτα μαζέψαμε, με τον μικρό, κελύφη σαλιγκαριών. Κάτι δημιουργικό θα τα αξιοποιήσουμε!

Felt pots

 








Πριν χρόνια σε ένα ταξίδι στη Γερμανία, μου χάρισαν μια καρφίτσα felt (φέλτ). Εντυπωσιάστηκα όταν μου είπαν πως φτιάχτηκε από ακατέργαστο μαλλί προβάτου. Έτσι το πρώτο πράγμα που έκανα γυρίζοντας, ήταν να ψάξω να βρω την τεχνική. 
Παρακολούθησα σεμινάρια, μαθαίνοντας πως υπάρχουν δύο τεχνικές:
• Τεχνική με σαπούνι και νερό (wet felting), επεξεργασία του μαλλιού με χλιαρό νερό και πράσινο σαπούνι και
• Τεχνική με βελόνα (needle felting), επεξεργασία του μαλλιού πιέζοντας το μαλλί πάνω σε ένα σφουγγάρι, με την ειδική βελόνα δίνοντας του μορφή.


Η κάθε τεχνική έχει τη μαγεία της! Θα την παρομοίαζα με την κεραμική… Και λέγοντας κεραμική, έβλεπα με τον μικρό κινούμενα σχέδια: “Peppa του γουρουνάκι στο εργαστήρι κεραμικής”, δείχνοντας πώς να κατασκευάσουν ένα βάζο με πηλό: φτιάχνοντας πρώτα τη βάση (κύκλο) και στη συνέχεια το τοίχωμα σαν ένα σκουλήκι γύρω γύρω από τη βάση… Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω γλαστράκια από τσόχα με την τεχνική της βελόνας, ακολουθώντας τις συμβουλές της Peppa…!

Πιστεύω πως οι φωτογραφίες είναι αρκετά κατατοπιστικές:
• Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση. Πλάθουμε έναν κύκλο, το τοποθετούμε σε ένα απλό-χοντρό σφουγγάρι και με την ειδική βελόνα (έχει τρυπούλα στην άκρη της) «καρφιτσώνουμε» με αλλεπάλληλες κινήσεις το μαλλί. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, αφαιρείται ο αέρας από το μαλλί και το καθιστά συμπαγές. Αφαιρούμε τη βάση από το σφουγγάρι και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.
• Στη συνέχεια φτιάχνουμε το πρώτο-στρώμα τοίχωμα, φροντίζοντας να «κολλήσει» στη βάση. Το τουμπάρουμε στο πλάι, ώστε να μας επιτρέπει να βάλουμε τη βελόνα στο τοίχωμα, κάνοντας τις ίδιες κινήσεις. Βοήθεια σε αυτό μας δίνει και ένα μικρότερο σφουγγαράκι τοποθετώντας το στο εσωτερικό της γλάστρας.
• Τέλος, όταν έχουμε δώσει τη μορφή που θέλουμε το περιποιούμαστε, όπου δεν έχει γίνει συμπαγές «χτυπάμε» περισσότερες βελονιές.


Φαίνεται πολύπλοκο, αλλά δεν είναι. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή.
Δοκιμάστέ το, αξίζει!

Lavender pillows

 





Είναι γνωστό ότι η λεβάντα κρατάει μακριά τον σκόρο από την ντουλάπα μας. Έχει υπέροχο άρωμα και φυσικά είναι οικολογικό! Μιας και η ντουλάπα με τα χειμωνιάτικα ρούχα έχει κυρίως αποχρώσεις του γκρι και του μαύρου, τι πιο όμορφο να τοποθετήσουμε σε αυτή χρωματιστά μαξιλαράκια... με ευωδιαστό άρωμα!

Μυστικά που δε φαίνονται στις φωτογραφίες:
• Χρησιμοποιήστε βαμβακερό ύφασμα με πόρους για να αναδύεται το άρωμα του φυτού
• Για να γίνει η ματιέρα, βάλτε στο πινέλο περισσότερο νερό και λιγότερη μπογιά, ώστε να πετύχετε την ανάμιξη των χρωμάτων.
• Ράψτε με ακανόνιστες βελονιές το ύφασμα γύρω γύρω αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα.
• Βάλτε τη λεβάντα πρώτα σε ένα τούλι και τοποθετήστε αυτό μέσα στο μαξιλαράκι, για να μην σκορπίζουν υπολείμματα του αποξηραμένου φυτού στην ντουλάπα και τα συρτάρια σας.

Καλή επιτυχία!

Twigs wool brooch












Η πρώτη ανάρτηση της χρονιάς! Διαβάζοντας τις απαντήσεις που μου δώσατε, αποφάσισα (αλλά και πλειοψηφικά να το πάρω) να προσθέσω κείμενο στις αναρτήσεις.

Η αρχική ιδέα είναι, να μπαίνει στο τέλος των φωτογραφιών αναφερόμενο σε κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες δεν φαίνονται σε αυτές. Στην πορεία μπορεί να αλλάξει ή απλά να εξελιχθεί…

Στη σημερινή ανάρτηση αυτό που δεν αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες είναι, ότι έχω χρησιμοποιήσει ρευστή κόλλα UHU:
  • στο τελείωμα του μαλλιού στο ξυλάκι
  • στην ένωση τους (κρατώντας τα ξυλάκια σφιχτά μεταξύ τους για κάποια δευτερόλεπτα) και
  • στο εξάρτημα της καρφίτσας με τη σύνθεση, αφού πρώτα ράφτηκε σε ένα κομματάκι τσόχας