Doodle clay bowls















Μικρά μπολάκια με πάρα πολλές χρήσεις: για ξηρούς καρπούς, για κοσμήματα, στο γραφείο για μικρά αντικείμενα και συνδετήρες... και η χρησιμότητά τους δε σταματάει εδώ! 

Χαζεύοντας στο Pinterest —εδώ και πάρα πολύ καιρό— είχα αποθηκεύσει κάτι όμορφα μπολάκια σε μπλε αποχρώσεις... και ήθελα κάποια στιγμή να φτιάξω τα δικά μου ξεχωριστά από πηλό. Την ώρα της κατασκευής τους άκουγα το album "Voyager" του Mike Oldfield —τον γνώριζα και δεν τον γνώριζα, αλλά όταν σου τον επισημαίνουν δίνεις μεγαλύτερη βάση, προσοχή και ξεκινάς την έρευνα και αναζήτηση. Είναι περίεργο πως «ξεπηδούν« πράγματα από το παρελθόν —σχεδόν 20 χρόνων— και κατακλύζουν το παρόν σου, που τότε απλά φάνταζαν (χωρίς να το ξέρεις) μέλλον... Τελικά το παρόν «χτίζει» το μέλλον μας; Ποιος ξέρει... Αυτή η μουσική όμως με ενέπνευσε για το βάψιμο των πήλινων μπολ μου!

Ας αφήσω όμως κατά μέρος τη φιλοσοφία (εκτός κι αν θέλετε να το συζητήσουμε) για να προχωρήσω στη διαδικασία της κατασκευής.

—Υ Λ Ι Κ Α —
• ένα πακέτο πηλό μοντελισμού λευκό
• ακρυλικά χρώματα (μαύρο-πορτοκαλί)
• βερνίκι

Ξεκινάτε φτιάχνοντας τα μπολ σε διάφορα μεγέθη. Δείτε εδώ και εδώ πώς από μία σφαίρα πήλινη φτιάχνετε ένα μπολ. Πριν στεγνώσουν τελείως, με ένα νωπό σφουγγάρι, «σφουγγαρίζεται» τα μπολάκια σας, δηλαδή τρίβετε ελαφρά το σφουγγάρι επάνω τους στα σημεία που νομίζετε πως πρέπει να σμιλευτεί λίγο το σχήμα τους. Όταν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, αφήστέ τα να στεγνώσουν για 24 ώρες.

Για το εσωτερικό βάψιμό τους και για να μη γίνει πλακάτο το χρώμα, με ένα πινελάκι βάζετε λίγο νερό μέσα στο μπολ και στα τοιχώματά του. Στη συνέχεια αφήστε μια μικρή πινελιά πορτοκαλί στο τοίχωμα και σχεδόν το αποτέλεσμα θα γίνει μόνο του, με μια μικρή καθοδήγηση από εσάς, να κατευθύνεται το χρώμα κουνώντας δεξιά, αριστερά και κυκλικά το μπολ. Αφού στεγνώσουν, με ένα πινελάκι και με το μαύρο ακρυλικό χρώμα, αρχίζετε να σχεδιάζεται τα doodle σας. Μπορείτε να βρείτε πολλά σχέδια στο internet.

Τέλος, «περάστε» τα μπολάκια σας με ένα βερνίκι, ώστε να σταθεροποιηθεί το χρώμα. Έτοιμα προς χρήση —ακόμα και για μια απλή διακόσμηση.

Καλή επιτυχία!

Θέλετε να δείτε την ώρα που φωτογράφιζα την κατασκευή, ποιος με παρακολουθούσε; Να σας συστήσω τον Παπίνο, το παπί μας, με το μαύρο τσακίρικο μάτι του! Έκατσε μέχρι το τέλος, κοιτώντας με περιέργεια...  και μου έκανε παρέα!


2 σχόλια

  1. Καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Ολα είναι πολύ όμορφα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι βερνικι χρησιμοποιείτε κι αν ειναι καταλληλο για τρόφιμα. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Γιάννα! Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο βερνίκι –βρίσκομαι στην αναζήτησή του, δοκιμάζοντας διάφορα (για ξύλο, κοσμημάτων κτλ.)... Με μια μικρή έρευνα που έκανα, βρήκα ένα το οποίο είναι κατάλληλο και για τρόφιμα. Σίγουρα θα το δοκιμάσω... και θα μπορέσω να σου απαντήσω!

      Διαγραφή