Όσοι διαβάσατε την προηγούμενη ανάρτησή μου... σας είχα αφήσει σε εκκρεμότητα για την κατάληξη των πλατανόφυλλων, που μαζέψαμε από την Καισαριανή. Επειδή είναι μεγάλα και λεία φύλλα, προσφέρονται για ζωγραφική, και στη συγκεκριμένη περίπτωση για μαντάλα!
— Υ Λ Ι Κ Α —
• πλατανόφυλλα
• ανεξίτηλο μαρκαδόρο λαδιού
• διαβήτη
Ξεκινάτε με το διαβήτη σχεδιάζοντας ομόκεντρους κύκλους, σε όποιο σημείο του φύλλου θέλετε. Εδώ είχα κέντρο αφετηρίας την αρχή του κοτσανιού. Στη συνέχεια περιγράφεται με το μαρκαδόρο τους κύκλους. Τέλος, ξεκινώντας από το κέντρο και προχωρώντας προς τον μεγαλύτερο κύκλο, σχεδιάζεται διάφορα μοτίβα —γραμμές, σχήματα, σχέδια— το ίδιο σε κάθε κύκλο, δημιουργώντας έτσι μία κυκλική αρμονία.
Με τα φύλλα-μαντάλα μπορείτε να διακοσμήσετε ένα τραπέζι ή να τοποθετήσετε ένα φύλλο σε ένα καδράκι πάνω σε ένα χρωματιστό κανσόν χαρτί, για φόντο. Όμορφη ιδέα για δώρο —τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές!
Καλή επιτυχία!
Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του φθινοπώρου... και μπορεί στην πόλη να μη βρίσκει κανείς και πολλά φύλλα πεσμένα για να μαζέψει, αλλά μια βόλτα σε κοντινά βουνά θα τον αποζημιώσει σίγουρα. Από την τελευταία μας βόλτα με το μικρό στην Καισαριανή μαζέψαμε αυτά τα υπέροχα κοκκινο-πορτοκαλιά φύλλα και μεγάλα πλατανόφυλλα (προορίζονται για την επόμενη ανάρτηση...). Τα πρώτα έγιναν αυτό το μινιμαλιστικό στεφανάκι, το οποίο είναι πάρα πολύ εύκολο στην κατασκευή του.
— Υ Λ Ι Κ Α —
• φύλλα
• κόλλα γενικής χρήσης
• ακρυλικό χρώμα λευκό
Με έναν διαβήτη σχεδιάστε έναν κύκλο (διαμέτρου ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να φτιάξετε το στεφάνι) σε χαρτί Α4, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε ως οδηγό. Τοποθετείστε τα φύλλα κυκλικά επάνω στον οδηγό. Όταν το αποτέλεσμα σας ικανοποιήσει, κολλήστε το ένα φύλλο με το άλλο. Έχοντας κολλήσει όλα τα φύλλα μεταξύ τους, τοποθετήστε ένα βαρύ βιβλίο ή περιοδικό από επάνω τους, για καλύτερη συγκόλληση. Για το τελείωμα, με ένα πλακέ πινελάκι και το ακρυλικό χρώμα, σχεδιάστε έναν κύκλο. Το στεφανάκι στερεώνετε απλά με λίγο Blu Tack μιας και είναι πολύ ελαφρύ.
Καλή επιτυχία!
Πολλές φορές υπάρχει η διάθεση να φτιάξω κάτι, μη ξέροντας όμως για τη μελλοντική εφαρμογή του. Έτσι έγινε με αυτά τα πλακάκια... Χάζευα στο pinterest... —η αλήθεια είναι πως περνάω αρκετές ώρες στη συγκεκριμένη πλατφόρμα... ίσως επειδή από μικρή χάζευα ώρες τα περιοδικά, φυσικά μόνο τις φωτογραφίες τους (!)— και κάπου εκεί έπεσε το μάτι μου σε μία ωραία φωτογραφία με χειροποίητα πλακάκια. Είπα ας το δοκιμάσω... και το δοκίμασα! Η διαδικασία απλή και συνάμα διασκεδαστική.
— Υ Λ Ι Κ Α —
• πηλό μοντελισμού λευκό
• κουπάτ (τετράγωνο)
• ακρυλικά χρώματα (μπλε, τυρκουάζ, πετρόλ, γαλάζιο...)
• οτιδήποτε μπορεί χρησιμοποιηθεί ως σφραγίδα (σεμέν, δαντέλα, κουμπί, καπάκι...)
Με έναν πλάστη ανοίγεται τον πηλό σε πάχος περίπου 2—3 χιλιοστά. Εάν θέλετε να κάνετε ανάγλυφο από τη δαντέλα ή το σεμέν είναι καλύτερα να πιέσετε πρώτα αυτά επάνω στον πηλό και μετά να κόψετε το πλακάκι με το κουπάτ. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί ή το καπάκι είναι καλύτερα να έχει προηγηθεί η διαδικασία κοψίματος του πλακιδίου και στη συνέχεια να φτιάξετε τα ανάγλυφα με αυτά. Παρόλα αυτά πειραματιστείτε, είναι η χαρά της δημιουργίας!
Τα αφήνετε να στεγνώσουν. Όσο είναι ακόμα λίγο νωπά, τόσο ώστε να μπορείτε να τα κρατήσετε στο χέρι σας, χωρίς να παραμορφωθούν ή διαλυθούν, με ένα σφουγγάρι —ελαφριά βρεγμένο— λειαίνεται το περίγραμμα των πλακιδίων ή οτιδήποτε σας φαίνεται ως ατέλεια. Μετά από 24 ώρες θα έχουν σκληρύνει εντελώς και θα είναι έτοιμα για τη διαδικασία του βαψίματος. Τα ανάγλυφα σημεία θα σας βοηθήσουν σε αυτό, δίνοντας έμπνευση, για το πως να χρωματίσετε το κάθε πλακάκι, ώστε να είναι ξεχωριστό και μοναδικό!
Τη διαδικασία του πηλού και της σφραγίδας-ανάγλυφο μπορείτε να τη δείτε και στις παρακάτω εφαρμογές από παλιότερες αναρτήσεις (πατήστε στη φωτογραφία που σας ενδιαφέρει, για να οδηγηθείτε στην αντίστοιχη σελίδα).
Καλή επιτυχία!
Καμία ιδέα για το πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πλακάκια;
Είμαι ακόμα προς αναζήτηση...
Μία διαφορετική ανάρτηση από τις συνηθισμένες του Journey into Creativity, μιας και δεν έχει φωτογραφικές οδηγίες... Μια που βλέπετε την κολοκύθα αρχικά και μια τελειωμένη! Δε μπορούσα να της αντισταθώ και την τελείωσα βράδυ, με ελάχιστο φωτισμό. Οπότε θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τη διαδικασία.
Το Halloween δεν είναι από τις γιορτές, στην οποία συμμετέχω... όμως το να βάψω μια κολοκύθα είναι σίγουρα μία διαδικασία που με εξιτάρει. Πέρυσι είχα φτιάξει μια ελληνική, εκείνες με το «μακρύ λαιμό» (δείτε εδώ), πολύχρωμη (ματιέρα). Πάντα όμως έψαχνα μία κολοκύθα με τέτοιο ωραίο σχήμα —όπως η παραπάνω— και να μην είναι τεράστια. Στάθηκα τυχερή την προηγούμενη εβδομάδα στη λαϊκή! Εκεί που ψωνίζαμε αμέριμνοι με τον μικρό, έπεσε το μάτι μου στην κολοκύθα (μα πώς γίνετε, ενώ είσαι για τα φρούτα και λαχανικά της εβδομάδας, να σκέφτεσαι δημιουργικά...). Η αλήθεια είναι πως την προσπέρασα, αλλά δεν άντεξα στην επιστροφή. Ακόμη και ο πωλητής μου είπε: «Σίγουρα δεν την προορίζεται για φαγητό!» Με είχε καταλάβει...
Όμως νομίζω πως είπα αρκετά και δε θα ήθελα να σας κουράσω άλλο... Πάμε στα υλικά που θα χρειαστείτε.
— Υ Λ Ι Κ Α —
• μία κολοκύθα
• ακρυλικό χρώμα ροζ
• μαρκαδόρο edding 751 μοβ μεταλλικό
• διαβήτη
Με μία πινελάτσα βάφετε όλη την κολοκύθα ροζ. Αφού στεγνώσει, σχεδιάζετε, με το διαβήτη, ομόκεντρους κύκλους, με κέντρο το κοτσάνι της. Ίσως βοηθήσει η παρακάτω φωτογραφία:
Όσο σας «παίρνει» ο διαβήτης, γιατί στη συνέχεια θα τους φτιάξετε με ελεύθερο χέρι ακολουθώντας τον προηγούμενο κύκλο. Αφού έχετε τελειώσει με τους κύκλους, τους περιγράφεται με το μαρκαδόρο. Ξεκινώντας από το κέντρο σχεδιάζεται διάφορα σύμβολα, μοτίβα, σχήματα γραμμές, σε κάθε κύκλο πάντα το ίδιο σχέδιο, ομοκεντρικά. Δείτε τη διαδικασία κι εδώ.
Επειδή τα μαντάλα συμβολίζουν την κοσμική και ψυχική ισορροπία και αρμονία, είμαι σίγουρη, πως μόλις ξεκινήσετε τη διαδικασία, θα σας χαλαρώσει και θα σας γαληνέψει! Και θα καταλάβετε, γιατί την τελείωσα βράδυ...
Καλή επιτυχία!
Είμαι εδώ για οποιαδήποτε απορία. Μη διστάσετε!
Μια πολύ όμορφη και εύκολη κατασκευή —την οποία μπορείτε να κάνετε παρέα και με παιδιά: φαναράκια για ηλεκτρονικά ρεσώ. Εδώ χρησιμοποίησα αυτά που έχουν χρώμα, κόκκινο και μπλε.
— Υ Λ Ι Κ Α —
• ύφασμα
• ρολό από χαρτί υγείας
• ατλακόλ
• τρέσα πομ πομ
• κόλλα ρευστή
Ξεκινάτε κόβοντας προσεκτικά, με ένα κοπίδι, ροδέλες από το ρολό, περίπου 1 εκατοστό ύψος. Κόβετε και ένα κομμάτι ύφασμα 17x10 εκατοστά. Γυρίζετε το ύφασμα από την ανάποδη και βάζετε ατλακόλ. Την απλώνετε με ένα πινελάκι σε όλη την επιφάνεια, ώστε στη συνέχεια να σκληρύνει το ύφασμα και να παραμείνει σταθερό στο ύψος. Ρολάρετε τη ροδέλα στην άκρη του υφάσματος και την αφήνετε να στεγνώσει. Τέλος, διακοσμείτε το τελείωμα με τρέσα, βάζοντας λίγη ρευστή κόλλα στην άκρη.
Έτοιμα τα φαναράκια!
Καλή επιτυχία!